Alles blijft anders
  • Home
  • Blog
  • Boek in wording
  • #Oudersvoorgoedezorg

Dwars door politieke muren heen

2/16/2016

0 Reacties

 
Toen Jens twee jaar oud was zei de neuroloog: "Leer hem maar niet te lopen, want dan loopt hij onder een auto". Om er in één adem aan toe te voegen: "Maar je moet wel wat aan dat kwijlen doen, met Botox bijvoorbeeld, want dat is niet handig voor de relatie met de zorgverleners". 

Op het kinderdienstencentrum kregen we de boodschap: "Geef hem toch niet al die 1-op-1-begeleiding, hij is voorbestemd om in een groep te leven".

Er is iets grandioos mis in de reguliere gehandicaptenzorg en in de aansturing door de overheid. Het gaat niet om ontwikkeling of kwaliteit van leven, maar om beheersing. Daarom nemen veel ouders van meervoudig complex gehandicapte (MCG) kinderen het heft in eigen handen en ontplooien kleinschalige initiatieven op het gebied van dagbesteding, logeren en wonen. Mooie initiatieven, waarin de mens en zijn mogelijkheden centraal staan. Zelfs een VWS-ambtenaar vertelde me dat de innovatie hier en niet bij de instellingszorg plaatsvindt. 

Maar tegelijkertijd wordt het deze initiatieven steeds moeilijker gemaakt. Met uitgeholde pgb-budgetten en onmogelijke maximumtarieven. En met regels die ver af staan van de MCG-praktijk. Zo mag op pgb-gefinancierde dagbesteding formeel niet aan ontwikkeling worden gewerkt – dat riekt immers naar therapie en daar mag het pgb niet voor worden gebruikt. Een andere oplossing van ouders - een zorgverlener meesturen naar MCG-onderwijs om ervoor te zorgen dat hun kind tenminste iets van de groepslessen meekrijgt - mag ook niet. Ontwikkeling en zorg zijn strikt gescheiden domeinen. 

Hoe onnozel. Ieder moment van zorg is een kans om aan ontwikkeling te werken. Ieder moment van onderwijs heeft alleen maar zin als het wordt afgestemd op het individu: ‘Ieder die ademt wil leren, ieder die ademt kan leren, zolang je maar de juiste stapjes definieert en de juiste methoden hanteert.’

Op 6 november reikte ik de eerste twee exemplaren van mijn boek ‘Een kind met kansen’ uit aan Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Karin Straus (VVD), met het dringend verzoek om samen dwars door politieke muren heen aan ontwikkelingsgerichte zorg voor meervoudig complex gehandicapten te gaan werken.

Op hun beurt vroegen ze dit aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, 9 december 2015; debat ratificatie VN Verdrag voor rechten van mensen met een beperking) en Dekker (OCW, 10 februari 2016; AO passend onderwijs).

Omdat ieder kind een kans verdient.

Foto
Foto
0 Reacties

Fan

2/2/2016

3 Reacties

 
Foto
Opgewonden als een tiener voor haar eerste concert maak ik me klaar. Help Almaz in haar twee maten te grote regenboogjurkje en controleer nog één keer de tickets in mijn tas. In maart, bij de aankondiging van hun afscheid, was ik er als de kippen bij. Al die jaren kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om zonder Jens naar K3 te gaan. Maar dit zou mijn laatste kans worden. 

K3 is communicatie met Jens. Gekke dansjes instuderen met behulp van de dvd, zodat ik hem afleiding tijdens vervelende medische onderzoeken kan bezorgen. K3 is zijn stralende lach, die mijn ziel raakt. K3 is hem 'erbij' halen tijdens of na een epileptische aanval. K3 is een te lange wandeling of autorit opvrolijken. K3 is mijn verlangen van Afrika tot in Amerika, van de Himalaya tot in de woestijn. K3 is het begin van de band tussen zusje en grote broer, nog voor ze elkaar ontmoet hebben. K3 is eindelijk-eindelijk-eindelijk een gewone moeder zijn. 

K3 zijn talloze geluksmomenten. En dus ga ik, met Almaz. Jens meenemen is echt niet verantwoord. 

Natuurlijk beginnen de tranen al bij de eerste noten te stromen. Almaz is dan al lang uit mijn blikveld verdwenen. Vlak voor het podium danst, zingt en klapt ze alsof ze niet nog maar zo kort geleden een verlegen kleuter was. Stilletjes laat ik de grote klasse van de 'oude' K3 op me inwerken. Wat een vakvrouwen. De nieuwe zullen nog heel wat jaren nodig hebben om dit niveau te bereiken, al maakt dat de kinderen weinig uit en is hun enthousiasme aanstekelijk. 

Verdorie, dat juist hun laatste show mijn eerste moet zijn. 

K3 is voor mij diep sentiment. Zó groot dat het het niveau 'heimelijk genoegen' zichtbaar ontstijgt. Ach, wat kan mij het schelen. 

Wanneer is die show voor volwassenen? Ik ben fan. 

3 Reacties

Onafhankelijk

1/19/2016

0 Reacties

 
Foto
Hij viel hier nét niet, de kanjer van de Postcodeloterij. Gelukkig maar, want we hadden geen loten. Maar het roept wel de vraag op: wat zouden we doen met tig miljoen?

Er was een tijd - noem het mijn naïeve tijdperk – dat ik luid verkondigde dat ik never nooit een paar miljoen wilde winnen. Zonder werk zou ik me maar vervelen en niet van nut zijn, en materialisme was voor een andere kaste. 

Lichtjaren later wil ik stiekem heel graag miljonair worden - of, liever nog, miljonair zíjn. Geen twijfel over de bestemming van al die overtollige euro's. We blijven in ons huis wonen en vervangen onze auto pas als het moet, en dan opnieuw door een praktisch vehikel. We gaan noch op wereldreis (au!), noch voor een renewal of the vows op Haïti. Onze miljoenen zijn met zekerheid voor Jens bestemd.

Wat zou het een opluchting zijn om zijn toekomst waar mogelijk veilig te stellen. Om een fikse financiële injectie te geven aan het zorginitiatief, zodat alle bewoners van een Jenswaardig bestaan verzekerd zijn. Om een reserve aan te leggen, zodat er voor Jens, bij welke bezuinigingsplannen ook, een veilige plek met voldoende individuele aandacht en stimulerende tijdsbesteding blijft. 

In mijn Realistisch tijdperk zou ik het maar wat graag zijn, miljonair. Niet langer voortploeteren, gebukt onder het juk van een onbetrouwbare overheid en de dreiging van opname in een zielloze zorginstelling, maar onafhankelijk zijn. Een eigen koers voor Jens kunnen uitstippelen, zonder voorbehoud.  

Misschien moeten we toch maar ... 



0 Reacties

Kerstvakantie 2015

1/3/2016

1 Reactie

 
Een cooling down na alle hectiek:
Foto
&
Foto
Er was meer. Een brainstorm om het zorginitiatief een steun in de rug te geven. Het najagen en veiligstellen van Jens' pgb voor 2016. Een brief aan de Tweede Kamer. Boekpromotie. Administratie. Maar er was geen werk en slechts een bescheiden ochtendspits.

Dit jaar gaan we de kerstvakantie minder vermoeid uit dan dat we hem in gingen. Heerlijk.


Dank voor het lezen, reageren en delen het afgelopen jaar.
Ik wens jullie een 2016 vol liefde en kansen.

1 Reactie

Gezinskompas

12/15/2015

0 Reacties

 
Foto
“Almaz had het over een hulp-Sinterklaas.” ”Wat zég je?” Geïrriteerd manoeuvreert Coen de wandelwagen door een berg herfst-bladeren. Almaz fietst zo'n 50 meter voor ons uit, duidelijk buiten gehoorsafstand. Ik schraap mijn keel. “Ach, eigenlijk kunnen we er net zo goed hardop over praten waar Jens bij is. Een 11-jarige gelooft immers niet meer en normaal betrek je hem in het complot.” Jens bladert stoïcijns in zijn boekje, ietwat scheef onderuitgezakt. Amper halverwege neemt  mijn stemvolume weer af. Niks complot.
 
Het voelt niet goed. Dit. Doen alsof Jens een gewone 11-jarige is. Zoals het ook niet goed voelt hem eeuwig als kind te blijven behandelen. Gisteren nog zat hij op de schoot van de Sint, bij een mooie familiebijeenkomst bij het zorginitiatief. Geheel ontspannen, genietend van de reuring om hem heen. Maar ook dat gaf toch weer een wrange bijsmaak. Hij snapt het niet en hij zal het nooit snappen. 
 
Jet Isarin schreef in haar proefschrift ‘De eigen ander’ dat wij zorgouders lijden onder de afwezigheid van een rolmodel en gebrek aan adviezen in de tekortschietende gezondheidszorg. Een waarheid als een koe. Zoveel deskundigen, maar geen maatschappelijke norm inzake de opvoeding van een kind met MCG.  Geen voorbeelden in je vriendenkring, geen borrelpraat of hysterische websites. Bovenal geen natuurlijke groei van je kind. Hooguit is er je eigen kompas, dat nodig geënt moet worden.
 
Jaren geleden adviseerde onze Amerikaanse orthopedagoge ons om Jens' hobby's mee te laten groeien met zijn leeftijd. Een Spiderman-boek of cd van One Direction trekt namelijk eerder de aandacht van leeftijdsgenoten. Maar het werkt niet. Althans: nog niet, noch voor hem, noch voor ons. Als er zo weinig is waar je plezier aan beleeft en je zo kunt opgaan in een Nijntje-versje of K3-lied, waarom dat dan achter je te laten? Te meer daar dat contact met leeftijdgenoten er - heel begrijpelijk - ook met stoere spullen niet of nauwelijks komt. 
 
Almaz remt, stapt af en roept over haar schouder: "Nog twee nachtjes tot pakjesmiddag. Ik vind het zo spannend!" Jens bladert verder. Ik duw het zware gevoel weg en richt mijn gezinskompas. Almaz zal ons Sinterklaasfeest de komende jaren bepalen, zoals ze ook de muzikale ontwikkeling van haar broer zal inkleuren. Zij geeft het tempo door de levensfasen -het wat- aan, daar waar om Jens heen de condities -het hoe- worden gebouwd. Misschien is dat het soort van evenwicht wat hem en ons past.
 
Misschien voelt het dan wel goed. 



0 Reacties

Opnieuw in Niemandsland

11/30/2015

0 Reacties

 
“Maar dat zie je toch in één oogopslag, deze indicatie is toch veel te laag voor Jens! 9 Uur persoonlijke verzorging per week? Terwijl hij, sorry dat ik het zeg, helemaal niets zelf kan? En maar 7 dagdelen begeleiding groep. Wat doet hij die overige uren dan? Die worden bij  lange na niet gedekt door die 12 uren individuele begeleiding! Wat denken ze nou, dat hij wel de hele dag voor de tv kan zitten?”

Het huisbezoek van het Zorgkantoor - ja, we waren weer aan de beurt! – levert ons een onverwachtse medestander op. Verwoed tikt de verpleegkundige op haar iPad-toetsenbord. “Dit soort indicaties, dat kan toch niet!” Ik vertel haar dat Jens juist daarom een EKT-toeslag heeft: een toeslag bovenop het standaard zorgpakket voor thuiswonenden.  Het Ministerie van VWS wilde onze aanvraag begin dit jaar eigenlijk nog even tegenhouden; de regeling was immers nog niet uitgewerkt. Maar eigengereid als ik ben - “Het staat per 1 januari 2015 in de wet en u heeft Jens’ zorg ook per 1 januari 2015 voor de derde keer op rij gekort!” - diende ik toch een naar eigen inzicht opgebouwde aanvraag in en stelde direct voor om de regeling dan maar op basis van deze en andere eerste aanvragen te ontwerpen. Na bijna vijf maanden van na- en opjagen kwam half juni dan toch het verlossende bericht: Jens kreeg een toeslag van 17% op zijn PGB, voor 2015.

De vreugde was van korte duur. 1 November meldde ik me conform afspraak weer bij het Zorgkantoor. Volgens vier verschillende ambtenaren van het Ministerie van VWS is verlenging slechts een ‘technicality’, maar het Zorgkantoor denkt daar anders over. Ik werd gevraagd te wachten op nadere instructies die binnen veertien dagen per brief zouden arriveren. Twee en een halve week later hing ik weer aan de lijn. “Oh, ik zie in mijn bestand dat er voor uw zoon inderdaad nieuwe stukken dienen te worden aangeleverd en dat er een nieuwe beoordeling moet plaatsvinden. Maar die brief, die moet nog geschreven worden”.

Eind november 2015. Voor ons geen overgangsregeling tot en met 2018, zoals voor de ‘vergeten groep’, mensen met soortgelijke handicaps die toevallig in een ander zorgsysteem zitten. Wéér weten we niet welke zorg we per 1 januari kunnen inkopen.  Alsof wij geen contracten met opzegtermijn hebben. Alsof het ons niet al onze energie kost om ons kaartenhuis overeind te houden. “Jullie verkeren in Niemandsland”, concludeert de verpleegkundige, “ik vind het ronduit schandalig.  Helaas wordt mijn rapport pas over enkele maanden door het Zorgkantoor verwerkt. Ik heb ook geen enkele invloed op indicatiestellingen of toeslagen. Maar sjonge, wat is dit slecht geregeld”.  

Ze vertrekt met mijn boek onder haar arm én met een stapel flyers. Het leven van en met een Meervoudig complex gehandicapt kind op een presenteerblaadje. Ik verwacht dat ze het met aandacht en interesse gaat lezen. Als haar collega’s bij het Zorgkantoor en de ambtenaren van het Ministerie van VWS dat nu ook eens zouden doen …

 
 

Foto
0 Reacties

Mijn eigen boekenbal

11/8/2015

0 Reacties

 
Er is een nieuw blog geplaatst onder boek-in-wording
0 Reacties

Una paloma blanca

10/29/2015

4 Reacties

 
Foto
Een oorverdovend gejammer klinkt van achter de gesloten deur. "Nee! Houd op! Stoppen nou! Haal dat ding eruit!" Het kost weinig moeite me een voorstelling van de bijbehorende beelden te maken. Schuin kijk ik naar het bed, waarnaast de verpleegkundige ons een klein half uur geleden heeft gestationeerd. Precies hier klampte Almaz zich bij haar adoptie-gezondheidscheck wanhopig en schokkend aan me vast. Precies hier, als op zoveel andere plaatsen, krijste Jens van pijn en machteloosheid. Mijn beide kinderen zijn moeilijk te prikken. Het met de naald zoeken onder de huid ging mij als moeder te vaak door merg en been. Zoals ook het gesmeek van het jongetje achter de deur.
 
Jens humt zijn gewoonlijke vrolijke deun en schommelt in zijn wandelwagen heen en weer. Geen nare herinneringen voor hem, geen angst vooraf. De deur gaat open en het jongetje strompelt naar buiten. Een verpleegkundige vraagt me of ik de voorkeur geef aan een verdovende pleister of spray. Een wat? Geduldig legt ze me de nieuwe mogelijkheden uit. Het wordt de spray. Op mijn verzoek mag Jens in zijn wagen blijven zitten, zodat ik hem kan afleiden met pirouettes. Een pedagogisch medewerkster vraagt waarvan hij nog meer houdt. De verpleegkundige bekijkt zijn arm nauwkeurig en beslist het onderhuidse zoekproces over te slaan. De spray op zijn hand, de naald treft in een keer doel. Jens geeft geen kik, hij lacht om mijn duizelingwekkend gedraai.
 
Het bloed druppelt tergend langzaam in buis nummer 1. Jens begint wat heen en weer te schuiven en uit dan zijn ongenoegen: het stevig vastgehouden worden duurt veel te lang. “Hij houdt toch van zingen, zei je?” Zonder aarzelen heft de verpleegkundige aan. Haar collega valt bij. Een meerstemmig 'Una paloma blanca' schalt door de prikkamer. Het swingt. Jens grijnst en ontspant.
 
Buis nummer 2, buis nummer 3. De laatste druppel bloed, een pleister. We kunnen weer gaan. Met een glimlach verlaat ik de prikkamer:  een nieuwe herinnering schuift voor de voorgaande. En ook Jens' muzikale geheugen heeft er een laatje bij.
 



4 Reacties

Een kind met kansen!

10/7/2015

0 Reacties

 
Foto
Er is een nieuw blog geplaatst onder boek-in-wording
0 Reacties

Ik spring

9/29/2015

0 Reacties

 
Er is een nieuw blog geplaatst onder boek-in-wording
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>
    E-mail nieuwsbrief:
    Geen blog meer missen? Meld je dan nu aan!

    Archief

    Februari 2019
    Oktober 2018
    September 2018
    Juni 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013
    Juni 2013

    RSS-feed

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

    Zoek op trefwoord:

    Alles
    Adoptie
    Balans
    Begrip
    Bezuinigingen
    Bloggen
    Brusje
    Communicatie
    Eigenregie
    Eigen Regie
    'feel Good'
    In De Media
    Instanties
    Medisch
    Meerv Gehandicapt
    Ontwikkeling
    #oudersvoorgoedezorg
    Politiek
    Verwerking
    Zorgouders

Powered by Create your own unique website with customizable templates.